SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Väsby Simsällskap
NIU/Elit-gruppen

De kombinerar gymnasiet med sin simkarriär
Matilda Pfeiff, Julia Björkén, Marcus Johnsson och Ivar Simonsson går Nationell Idrottsutbildning i simning, på VNG.
Ivar, Julia, Marcus, och Matilda går alla på inriktningen NIU (Nationell idrottsutbildning) inom simning. Här får de möjlighet att satsa på både skolan och simningen.

 

Ivar Simonsson (2002), Julia Björkén (2001), Marcus Johnsson (2002) och Matilda Pfeiff (2001) älskar att simma! De och deras klasskamrater har genom upplägget med Nationell Idrottsutbildning (NIU) och samarbetet mellan VNG och Väsby Simsällskap (VSS) möjlighet att kombinera både gymnasieutbildning och samtidigt satsa på sin simkarriär.

Med utrymme för många träningstimmar under veckan läggs skolschemat för att de ska få ut så mycket som möjligt av både simningen och skolan under dagen. Det upplägget gör att de har mer tid på kvällarna för studier och att umgås med vänner och familjen. De flesta helger är de upptagna med simtävlingar eller extraträningar.

Ivar bor i Sigtuna och tävlar för VSS (Väsby simsällskap). På VNG läser han naturprogrammet. Marcus bor i Uppsala och tävlade första året för Sala Simsällskap, men har nu valt att representera Väsby Simsällskap. Han studerar teknikprogrammet. Både Julia och Matilda bor i Väsby och tävlar även dom för VSS. Julia läser på naturprogrammet inriktning natur och Matilda läser naturprogrammet med inriktning samhälle.

Det finns superbra och kompetenta lärare på skolan och de stöttar oss om vi behöver mer hjälp eller om man ligger före, då får man extrauppgifter. Maten är väldigt bra på skolan, vilket är viktigt då vi tränar så många pass i veckan. VSS har simtränare som själva varit duktiga och framgångsrika inom simning. De hjälper oss med detaljer och teknik i kombination med bra disciplin, berättar Ivar, Julia, Marcus och Matilda.

 

Publicerad på Väsby Nya Gymnasiums hemsida den 21 januari 2019.

 

Förbundskapten Ulrika Sandmark besöker Väsby Nya Gymnasium
Bilder från Ulrika Sandmarks blogginlägg

Utdrag från Ulrika Sandmarks blogg:

 

Första NIU-besöket i år blev Nya Väsby gymnasium. Jag har ju själv jobbat på Arlandagymnasiet under 7 år så det var extra kul att se vad Väsby Nya hade att visa upp. Väsby SS, som är utförarklubb för detta gymnasium och även var för Arlandagymnasiet, har börjat flytta över verksamheten från Arlandagymnasiet till detta gymnasium och nu går första årskullen om 6 simmare där. Dagen började med yoga kl 07.15, ledd av gymnasieläraren Rebecca Alexandersson. Rebecca har simmat i klubben många år och därefter jobbat som tränare på olika nivåer under flera år samtidigt som hon utbildade sig till lärare. Simmarna var riktigt duktiga på dessa avancerade rörelser. Efter att de var mjukare var det dags för simning. Dagens pass var ett hyffsat långt aerobt pass. 3 olika pass, ett distans, ett medel och ett mindre medel.

 

Coachteamet Rebecca, Marcelo Marcado och Malin Borensjö (fd Svahnström) coachade varsin grupp. Teamet är sammansvetsat och alla har olika ansvarsområden. Marcelo ansvarar för simträningen, upplägget, tester osv. Marcelo kommer närmast från Jönköping, där han jobbat under ett antal år. Malin är huvudansvarig för land och styrketräningen. Malin som själv haft en otrolig simkarriär med Ungdoms- OS som första internationella tävling och OS i Athén som kronan på verket. Där blev det en bronsmedalj i lag (simmade laget på fm som i finalen blev 3:a). Rebeccas huvudansvar är skolteorin. Men alla 3 är med på många av simmarnas träningar.

 

Efter träning är det gemensam frukost på kansliet. Ägg, gröt, mackor och annat finns framställt. Marie Sparrman har fixat så att de hinner äta innan skolan. Men handla och städa får de sköta själva.

 

Eftersom halva gänget fortfarande går på Arlandagymnasiet så skjutsar Marcelo dem till skolan, medan de som går på Väsby Nya kan gå till skolan. Jag och Marcelo träffar rektor John Gustafsson för en lunch i matsalen. Därefter blir det en rundgång i skolan och vi får bl a se simmarnas egna rum där de kan plugga och slappa. Skolan ger möjlighet till träning varje morgon men klubben har träning 4 mornar i år 1 och 5 i år 2 och 3. Simmarna i år 1 har hjärtscreenats och fått blodprov taget för att se status. En naprapat och sjukgymnast är kopplade till gänget för att kunna ta tag i skadebitar både preventivt och om något hänt. Självklart är det ett plus att Rebecca har en fot i båda världar dvs en i skolvärlden och en i simningen. Det underlättar kommunikationen.

 

Något som är en styrka är att kunna jobba i ett team som de 3 gör. Det finns även sedan tidigare och genom Jozef Michlewicz omsorg ett samarbete med Polen, Krakows gymnasium. Detta innebär att de träffas och tävlar mot varandra och har läger hos varandra. Dessutom står ett besök på Auswitch på schemat åtminstone en gång under 3 år.

 

Publicerat på Ulrika Sandmarks blogg 2018-03-25 18:18

ulrikasandmark.blogg

 
Våra sponsorer
Vi är en del av...