Bakgrund
Hösten 2004 startades pilotprojektet Vattenprovet, ett samarbete mellan Upplands Väsby kommun, Svenska Simförbundet och Väsby Simsällskap.
Syftet var att öka simkunnigheten – inte bara i vår egen kommun utan i hela landet.
Hittills har 50-talet kommuner genomfört sina egna Vattenprov. Även namnet Vattenprovet skapades här i Upplands Väsby liksom formen på Vattenprovs-märket.
Till grund för Vattenprovet ligger de nordiska simförbundens och livräddningssällskapen definition av simkunnighet. Enligt den skall man kunna falla i på djupt vatten och sedan simma 200 meter varav 50 på rygg. Det målet satte vi för årskurserna 4-5 när kampanjen startade. För årskurs 3 krävdes att man klarade halva distansen, vilket motsvaras av märket Bronshajen.
Genomförande
Alla elevers simkunnighet i årskurs 3-9 testas av en gång per läsår. De elever som inte uppnår målet i respektive årskurs kallas till simskola. Simskolan genomförs vid 8 tillfällen á 40 minuter. Om någon av eleverna uppnår målet under simskolans gång behöver de inte komma tillbaka. Målet med simskolan är att uppnå 100% simkunnighet för kommunens elever.