Boka Kurs
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Väsby Simsällskap

Väsbyledarnas ABC

A

Adress: Väsby Simsällskaps adress är Husarvägen 29. Post till Väsby SS skickas till Box 117, 194 22 Upplands Väsby.

Anga la banga: Är klubbens hejarramsa som vanligtvis skriks 10 minuter innan tävlingsstart.

Anslagstavla: I nya Vilundabadet entré hittar du en anslagstavla som tillhör Väsby SS. Ta för vana att titta efter nyheter varje gång du är i simhallen.

Ansvar: Vi har ett ansvar för barnen under lektionerna, se därför till att ha koll på vad som händer i vattnet och på land!

Aqua: Är Väsby SS klubbtidning som ges ut tre till fyra gånger per år. Tidningen finns att hämta i simhallen och innehåller allt från interna nyheter till kåserier och simhistorik. Observera att även Svenska Simförbundet publicerar en tidning under samma namn och att det således finns två olika upplagor av Aqua, (VSS var dock först med namnet).

Arena är det märke som klubben använder sig av.

Avsim: Är en viktig del av träning liksom tävling och innebär att man simmar lite lungt efter avslutat träningspass eller lopp. På tävlingar ska man även simma av mellan loppen. Detta är viktigt då återhämtningen påskyndas.

Avslutningar: I simskolan hålls avslutningar vid varje kursslut. Under det sista lektionstillfället delas diplom ut och simmärken säljs. Hit är samtliga klubbmedlemmar välkomna.


B

Babysim: Verksamhet där föräldrar och barn badar tillsammans i syfte att ha en skön stund likväl som att ge barnen en trygg inställning till vatten.

Badmössa: Se till att simmarna använder väsbybadmössa vid träning och tävling, denna finns att köpa i shoppen på tisdagar och torsdagar. Shoppen hittar du i gamla simhallens entré. Introducera gärna bruket av badmössa redan i simskolan. Goda vanor grundläggs tidigt!

Badvakter: Klubben driver ett bad som är i behov av badvakter. Hassel är utomhusbad och öppet på sommaren. Är du intresserad av att sommarjobba på utomhusbaden så kontakta kansliet på post@vss.se.

Bankgiro: Väsby SS bankgironummer är 5456-1014.

Bibliotek: På kansliet finns böcker och filmer för utlåning. Läs och lär…


D

Dolme: Simredskap som mest används i träningsgrupperna.

Dopning: Inget vi i Väsby SS sysslar med!

Dusch: Alla, instruktörer som simmare, ska duscha innan bassängerna gästas. Detta är jätteviktigt för att vi ska kunna hålla vattenkvaliteten hög.


E

Engagemang: En av grunderna för ett framgångsrikt idrottsledarskap.


F

Fantasi: Som ledare kan du nå hur långt som helst med fantasins hjälp. Bästa sättet att fånga barns intresse är dessutom genom lek. Var därför inte rädd för att prova nya idéer och övningar. Fantasin har inga gränser…
Fenor: Ett simredskap som kan användas i alla åldrar.

FINA: Internationell simorganisation.

Fruktstund: En trevlig och bra avslutning på en sammankomst!

Funktionärer: Behövs för att våra tävlingar ska fungera. Funktionärsskapet är ett bra sätt att lära sig simning för den som inte själv har simmat. Klubben håller regelbundna utbildningar som omfattar ungefär en helg. Är du intresserad av att utbilda dig, kontakta post@vss.se.

Föreningsmöte: Se årsmöte!

Föräldramöte: Alla tränare i Vilunda ska hålla ett föräldramöte för sin grupp en gång per termin. Här ska föräldrarna bland annat informeras om terminens tränings- och tävlingsplanering. 


G

Grupplistor: Finns i Sportadmin. Kontrollera att dina listor är korrekta och meddela annars kansliet.


H

Hajar: Är sista gruppen i simskolan och målet är att vara simkunnig enligt de Nordiska riktlinjerna.

Hasselbadet: är ett utomhusbad som drivs av klubben sommartid. Läs mer under Badvakt.

Hemmaläger: Kan med fördel arrangeras i Vilundabadet. Hör med kansliet om lediga helger eller dagar.

Hemsida: Adressen till vår hemsida är www.vss.se Här hittar du aktuella nyheter och information om klubben. Gå gärna in och läs även på andra simportaler än vår då det är ett enkelt sätt att hålla sig uppdaterad om vad som händer inom simidrotten. Två förslag på bra svenska simsidor är Svenska Simförbundet och SIMMA.NU. Har du saker som du vill ska läggas ut på klubbens hemsida så skicka dem till post@vss.se

HLR: Står för hjärt- och lungräddning och är något som alla instruktörer ska ha utbildning inom. Klubben arrangerar ett par kostnadsfria kurser per år men skulle du inte kunna närvara vid något av dem så är det ditt ansvar att utbilda/uppdatera dig på egen hand. Tänk på att denna kunskap kan rädda liv!

Humor: Att skratta är roligt!

Huvudtränare: Marcelo Machado mm@vss.se 


I

Insim: Varje träning och tävling börjar med en ”uppvärmning i vattnet” som kallas för insim.

Information: Klubbens främsta informationskanaler är hemsidan, Facebook och mejl. Vi ser till att information finns tillgänglig men ansvaret att hålla dig uppdaterad vilar på dig själv!

IOK: Är förkortningen av Internationella Olympiska Kommittén.

 

J

Jubileumsboken: Är en bok som publicerades i samband med Väsby SS 40-års firande. I boken hittar du det mesta om klubbens framgångshistoria.

 

K

Kairo: Lokalen hyrs däremot ut året om för fester och konferenser. Ansvarig för denna uthyrning är Josefin Lindkvist som du når via mejl, jl@vss.se. Mer om Kairo finns att läsa här.

Kamratanda: Vi strävar efter god sådan!

Kansliet: Finns beläget i gamla Vilundabadet och det är härifrån det administrativa arbetet i klubben sköts. Exempel på kansliadministration är allt runt ekonomi, löner, tävlingar, grupper och nyanmälningar. Hit är du alltid välkommen om du har frågor eller behöver hjälp. Telefonumret till Kansliet är 08-594 113 00 välj ett av de tonval som erbjuds.

Kickoff: Arrangeras terminsvis för simlärare och tränare.

Klädsel: Då vi värnar om klubbkänslan och klubbandan uppmanas alla ledare och simmare att bära Väsbykläder på bassängkanten. Tänk på att du som ledare är en förebild för barnen och att klädseln kan användas som ett symboliskt redskap i ledarskapsutövande.

Kopiator: Finns till ert förfogande på kansliet.

Kost: En balanserad kost utgör en grund för framgångsrikt idrottande. Utbilda dig gärna mer inom ämnet så att du kan lära dina adepter. Tips på en bra länk är www.uppladdningen.nu

Kvarglömda saker: Samlas ihop av Medley och återfinns i "Kvarglömt" vid receptionen i badet. 


L

Larm: Se till att ha kunskap kring utrymningsvägar och eventuella larmrutiner, kolla Medleys rutiner.

Larmrutiner: Ring 112 och berätta vad som har hänt, var du är, ditt namn samt om det är några skadade.

Lek: Ingen inlärningsmetod är så effektiv som att lära barn genom lek. Överös därför med pedagogiska lekar under lektionerna.

Läger: Alla grupper i Vilunda har träningsläger. 

Lön: Utbetalas till simlärarna efter individuella avtal. Timrapporterna lämnas senast den 5 i varje månad till simskoleansvarig och löneansvarig på kansliet.


M

Medicin: Har du simmare som tar mediciner i din grupp är det bra om du känner till det. Det är också viktigt att de simmare som är i behov av medicinering själva lär sig att hantera och ha med sig läkemedlen till träningar, tävlingar och läger. Gör dem också observanta , redan i tidig ålder, på att vissa mediciner kräver läkarintyg för att brukas i idrottssammanhang.

Medley: Är en simgren där man simmar lika delar av de fyra simsätten. Medleyordningen individuellt är fjärilsim, ryggsim, bröstsim och frisim. I lagkapp är medleyordningen ryggsim, bröstsim, fjärilsim och frisim.

Medleygrupper: Är träningsgrupper som simmar 3-4 gånger i veckan.

Misstag: Gör vi alla ibland!

Mobbning: Accepteras inte. Nolltolerans gäller!!

Muskler: Flytredskap som träs över armarna och som används av nybörjarna i simskolan.

Mål: Mål finns nedskrivna för alla grupper i simskolan såväl som i träningsgrupperna. Målen delas ut till alla ledare, sätts upp på anslagstavlorna samt finns utlagda på hemsidan. Som ledare ansvarar du för att känna till din grupps/gruppers mål samt att de följs.


N

Namn: Dina simmares namn bör du lära dig så snart som möjligt, både för simmarnas och din egen skull.

Närvarokort: Administreras genom Sportadmin. Var noga med att fylla i närvaro vid varje träningstillfälle för din grupp.

 

O

Octo: En simidrottsdatabas där alla svenska tävlingssimmare finns registrerade. Här kan du få en massa information om dina egna och andras simmare. Octo innehåller statistik, ranking, kvaltider, perstider och mycket mycket annat. Octo har nu 2018 bytt namn till Tempus.

 Ordförande: Klubbens ordförande heter Sverre Romstad.

Organisation: Väsby SS är en ideell förening med anor från 1964. Det högst styrande organet i ideella föreningar är alltid föreningsmötet (årsmötet) som ska vara öppet för alla medlemmar. Av årsmötet utses en styrelse vars uppgift blir att leda verksamheten under året. Till sin hjälp har styrelsen i Väsby SS olika sektioner, klubbdirektören samt kansliet. De sektioner som finns i VSS är; Supporter- och Föräldrasektionen, Tävlingskommittén och Triathlonsektionen.

P

Paddlar: Simredskap som sätts på händerna.

Planering: Vid varje terminsstart ska tränarna göra en planering för sin grupp. Denna ska innehålla sådant som tävlingar, träningar, läger, märkestagningar och avslutning. En planering ska alltid sitta i simhallens gruppärm och sen ska självklart simmarna tilldelas vars en.

Plattor: Simredskap som används vid bensparksträning.

Plusgiro: Klubbens plusgironummer är 64 79 91-9.


Q

Qul: Att vi har roligt är det viktigaste av allt!


R

Respekt: Ett respektfullt bemötande ger ofta respekt tillbaka.

RF: Är en förkortning av Riksidrottsförbundet. På deras hemsida hittar du det mesta om svensk idrott.


S

SFS: Står för Supporter- och Föräldrasektionen. SFS sköter försäljningen i klubben och pengarna de drar in går oavkortat tillbaka till föreningens aktiva. Det som säljs är bl.a. simkläder och annan simutrustning, fika samt lotter av diverse slag. För mer information om SFS klicka in här. 

Shoppen: Väsby SS simshop drivs av SFS. Här säljs simutrustning, simkläder och VSS-prylar. Shoppen håller till i Vilundabadet och har öppet varje tisdag och torsdag mellan 18.00 och 20.00.

Simglasögon: Ska användas av alla simmare i träningsgrupperna.

Simkunnighet: Den nordiska definitionen av simkunnighet lyder: ”Man ska kunna ramla i vattnet och komma under med huvudet varefter man ska kunna simma 200 meter varav minst 50 meter i ryggläge”.

Simlinjen: Är en ”linje”, lanserad av Svenska Simförbundet, vars syfte är att gå som en röd tråd genom simklubbars verksamhet. Mer om Simlinjen finns att hämta på Simförbundets hemsida.

Simlärarmöten: Hålls regelbundet för simlärarna. Här diskuteras saker som berör simskoleverksamheten så det är viktigt att deltagande prioriteras.

Simmärken: Är ett viktigt medel för att främja simkunnigheten. Simmärken finns för alla nivåer, uppskattas av de flesta och är relativt billiga bevis för en individs vattenfärdigheter. Här kan du läsa mer om de simmärken som går att ta i Väsby.

Simteknik: Är en grupp efter simskolan där man tränar på teknik men inte på att tävla., tränar 1 gång i veckan.

Skada: Får simmarna ont så uppmuntra dem att söka läkare eller sjukgymnast.

Skor: Svamp växer inte bara i skogen utan trivs även mycket bra i simhallar. Tänk på dina och simmarnas fötter!

Sköldpaddor: Är sista steget i VSS simlekskola. Efter genomgången kurs ska barnen vara mogna för att börja i simskolan.

Slang: Redskap som används av tävlingssimmarna för att träna styrka i överkropp.

SOK: Är en förkortning av Sveriges Olympiska Kommitté och finns att läsa mer om på http://www.sok.se/

Sommarsimskola: Arrangeras i form av intensivsimskola och äger rum i Väsbybadet.

Stockholms Simförbund: Är det distriktsförbund som VSS tillhör. Besök gärna deras hemsida.

Streamline: Ska simmarna göra efter frånskjut och vändningar. I simskolan brukar man i de yngre åldrarna använda begreppet ”pilen”.

Städ: ALLA ansvarar för att det är rent och snyggt i våra anläggningar, tänk därför på att plocka undan efter dig själv och dina grupper. En trivsam miljö är en inspirerande miljö!

Superhajar: Är en grupp efter simskolan där man tränar på tävlingsteknik och på att lära sig tävla, träning två gånger i veckan.

Svenska Simförbundet: Här hittar du alltid nyheter om svensk simning, läs mer på www.simforbundet.nu


T

Teknikgrupper: Är nybörjargrupper i träningsverksamheten som tränar 2-3 gånger i veckan.

Tidtagarur: I alla träningsgrupper bör det finnas ett tidtagarur. Saknar din grupp så kontakta Kansliet.

Tränarmöten: Hålls kontinuerligt av Marcelo. Här diskuteras saker som berör träningsverksamheten så det är viktigt att alla tränare ser till att vara med.

Tävlingar att känna till: OS, VM, EM, EJM, SM, JSM, Sum-Sim, DM, World Cup, GP, UGP, Simiaden, Seriesim, Arena Vilunda Knatte och Utmanaren.

Tävlingsanmälan: Varje tränare som behöver får en personlig inloggning till Tempus Anmälan.


U

Uppflyttningar: Ska alltid ske i samråd med involverade tränare, simmaren och föräldrarna. Vanligtvis görs omflyttningar i samband med uppstart eller terminstart.

Uppvärmning: Är en viktig del av träningen, uppvärmning på land och i vattnet ska finnas i alla grupper. Läs mer under landträning.
Utbildning: VSS erbjuder goda utbildningsmöjligheter, både för simmare, för föräldrar och för instruktörer. 

Utmanarna: Simmas alltid i Vilundabadet och är en nybörjartävling som går ut på att klara olika stipulationstider. Alla börjar med att simma 25 meter av de olika simsätten och går sedan vidare till och meter när guldtiderna är uppnådda i de olika simsätten. Tränarna har ett utmanarbevis där de avklarade sträckorna markeras. Dessa bevis delas ut till simmarna då samtliga tider är klarade. Alla tävlingsdeltagare får ett diplom efter varje Utmanare, att dessa blir skrivna och utdelade ansvarar grupptränarna för.

Utmanarfunktionärer: Enligt beslut i klubben ska alla föräldrar med barn simmandes i Teknik- eller Medleygrupper, vid ett terminstillfälle vara behjälpliga som funktionärer på Utmanaren. Mer info delas ut vid terminsstart samt skickas ut inför respektive deltävling.


V

Vattenflaska: Att fylla på vätska vid behov är nödvändigt för att prestera optimalt. Lär simmarna att alltid ha med sig en egen flaska, detta för att de inte ska dricka ur varandras och sprida baciller.
Vattenprovet: Är ett projekt som drivits av Väsby SS i samarbete med Väsby Kommun och Svenska Simförbundet. Projektets avsikt har varit att dels, inventera den faktiska simkunnigheten och dels att förbättra simkunnigheten bland barn i skolår 3-5. Upplands Väsby var första kommun i landet att genomföra Vattenprovet och tjänade så till att bli Vattenprovets pilotprojekt. Har du fler frågor om Vattenprovet kontakta Joel Lexing jrl@vss.se. 
Verksamhetsansvarig: Verksamhetschef under styrelsen är Marie Sparrman msp@vss.se.

Verksamhetsberättelse: Finns att läsa här.

Vilundabadet: Här bedrivs all träningsverksamhet och simskolor i Väsby SS. De nya Vilundabadet öppnade i september 2009.

Visioner: Sätt gärna upp visioner och mål med din verksamhet men var beredd att kavla upp armarna och arbeta mot dem också!

Vuxensimskola: Alla bör kunna simma och det är aldrig för sent att lära sig. Vuxensimskolan hålls i Vilundabadet och riktar sig till dem som känner att de behöver bli lite säkrare i vattnet.

Vilunda Knatte: Klubbens inbjudningstävling för yngre simmare. Tävlingen brukar gå i slutet av september.


W

Water: Det engelska ordet för vatten som är grunden för vår existens och bärande för vår verksamhet.


Y

Yards: En amerikansk måttenhet med vilken bassänglängd mäts. 1 yard= 0,9 meter.


Z

Zoomers: Är en typ av simfenor.


Å 

Årsfest: En stor fest i Väsby SS vars arrangemang brukar ligga i anslutning till årsmötet.
Årsmöte: Hålls vanligtvis i mars månad och alla föreningsmedlemmar är välkomna.


Ä

Äckligt: Det kan det bli om vi inte hjälps åt med städet!


Ö

Övrigt: Har du frågor eller funderingar så tveka inte att vända dig till kansliet. De kan alltid förmedla dig rätt.

Ös: Fullt ös medvetslös!

 
Våra sponsorer
Vi är en del av...